top of page

Het belang van compacten en verrijken

De laatste paar maanden heb ik veel contact met ouders van hoogbegaafde kinderen die op school vaak tegen dezelfde problemen aanlopen. Het kind is uitgecheckt, lusteloos, haalt lagere resultaten dan verwacht en is in de klas vaak met andere zaken bezig. Een van de eerste vragen die ik dan stel is of er na het doortoetsen van het kind al gestart is met compacten en verrijken. Vaak is het antwoord op die vraag nee. In deze blog ga ik dan ook dieper in op het belang van compacten en verrijken.


Het belang van compacten en verrijken voor hoogbegaafde leerlingen ligt voornamelijk in het bieden van voldoende uitdaging en stimulans, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en gemotiveerd blijven om te leren.

Hoogbegaafde leerlingen hebben vaak een snellere verwerkingssnelheid en een grotere leerpotentie dan leeftijdsgenoten. Hierdoor kunnen zij zich snel vervelen en gedemotiveerd raken als de lesstof niet uitdagend genoeg is. Dit kan leiden tot onderpresteren en een gebrek aan uitdaging en motivatie voor het leren. Compacten kan hierbij helpen door de lesstof aan te passen aan het niveau van de hoogbegaafde leerling, zodat deze de mogelijkheid heeft om zich te verdiepen en te verrijken in de stof die voor hem of haar uitdagend is.

Door het compacten kan de hoogbegaafde leerling tijd besparen die hij of zij kan besteden aan verdieping en verrijking. Hierdoor kan de leerling zich meer ontwikkelen in zijn of haar specifieke interessegebieden en kan de motivatie voor het leren toenemen.

Verrijkingsmateriaal biedt hoogbegaafde leerlingen daarnaast de mogelijkheid om zich te verdiepen en te verbreden in de lesstof die zij al beheersen. Hierdoor krijgen zij de kans om hun talenten verder te ontwikkelen en kunnen zij uitgedaagd blijven in hun leerproces. Bovendien kan verrijkingsmateriaal bijdragen aan een positief zelfbeeld en aan een gevoel van erkenning en waardering voor de hoogbegaafde leerling.

Kortom, compacten en verrijken zijn belangrijke methoden om hoogbegaafde leerlingen voldoende uitdaging en stimulans te bieden, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en gemotiveerd blijven om te leren.


Loopt uw kind vast op school? ShuTeaches biedt diverse onderwijsdiensten om uw kind weer op weg te helpen.


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page