
Waarom standaard doortoetsen niet altijd het juiste beeld geeft
Veel (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen worden in het reguliere onderwijs door getoetst om hun niveau te bepalen. Dit lijkt een logische stap, maar geeft vaak niet het volledige beeld van wat een kind écht kan en nodig heeft. Uitzonderlijk begaafde kinderen denken anders: ze redeneren complexer, associëren breder en kunnen antwoorden geven die buiten de verwachte kaders vallen. Hierdoor worden ze soms onterecht onderschat en krijgen ze niet de begeleiding die bij hen past.
Wat gaat er mis bij doortoetsen?
Bij doortoetsen worden kinderen binnen de standaard schooltoetsen naar een hoger niveau getoetst totdat ze een bepaald percentage fouten maken.
Maar wat als een kind
:✅ Te ver doordenkt en daardoor een simpel antwoord te complex maakt?
✅ Creatieve of onverwachte antwoorden geeft die niet in het systeem passen?
✅ Vastloopt op kleine details, terwijl het de concepten juist wél begrijpt?
✅ Geen motivatie voelt om een toets te maken die niet aansluit bij zijn of haar manier van denken?
In zulke gevallen geeft een standaard toets geen goed beeld van het werkelijke potentieel. Het risico? Een kind wordt onterecht als ‘gemiddeld’ of ‘minder sterk’ gezien, waardoor het niet op de juiste plek terechtkomt en kansen misloopt.
De waarde van een didactisch onderzoek door een HB-specialist
Een didactisch onderzoek bij een specialist hoogbegaafdheid kijkt verder dan alleen cijfers. Het onderzoekt niet alleen wát een kind weet, maar vooral hoe een kind denkt, leert en informatie verwerkt. Dit betekent dat er gekeken wordt naar:
🔹 Denkstrategieën en probleemoplossend vermogen
🔹 Leerbehoeften en leerstijl
🔹 Sterke kanten én mogelijke belemmeringen
🔹 Mogelijke onderpresteren of faalangst
Met deze inzichten kan een veel beter onderbouwde keuze worden gemaakt voor passend onderwijs en begeleiding. Hierdoor wordt een kind niet alleen erkend in zijn of haar capaciteiten, maar krijgt het ook de juiste ondersteuning om te groeien.
Ieder kind verdient passend onderwijs
Hoogbegaafde kinderen die niet goed in beeld zijn, lopen het risico om gefrustreerd, ongemotiveerd of zelfs getraumatiseerd te raken door een systeem dat hen niet begrijpt. Een didactisch onderzoek kan een wereld van verschil maken, niet alleen voor het onderwijsniveau, maar ook voor het zelfvertrouwen en welzijn van een kind.
Comments