top of page

Hoogbegaafdheid

Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.

Hide and Seek

Hoogbegaafde kinderen

Vaak wordt er over hoogbegaafdheid gesproken wanneer het kind een IQ van 130 of hoger heeft. Gelukkig is hoogbegaafdheid is veel meer dan alleen een nummer of heel slim zijn. 

En zoals geen mens hetzelfde is, is ook ieder hoogbegaafd kind anders. Naast een hoog IQ zijn deze kinderen vaak creatief, erg gevoelig, hebben ze een groot rechtvaardigheidsgevoel, zijn ze vaak erg kritisch en zijn ze erg perfectionistisch. Prof. dr. Tessa Kieboom vat deze kenmerken naast het het cognitieve luik samen in het zijnsluik.  

IMG_3175.JPG
Bron: Tessa Kieboom
Hide and Seek
Kinderen spelen op de bank
Afro-Amerikaans kind

Onderpresteren

Hoogbegaafde kinderen presteren niet altijd uitzonderlijk. Veel hoogbegaafde kinderen presteren op school vaak onder hun niveau. Dit is ook een van de redenen waarom men vaak de hoogbegaafdheid niet (h)erkend.  Hoogbegaafde kinderen hebben vaak meer behoefte aan autonomie. Door vertrouwen te bieden en ze zelf de verantwoordelijkheid te geven over hun eigen leerproces kan je goed aansluiten bij hun behoeften. Kenmerken van hoogbegaafde onderpresteerders kunnen zijn:

 • Gebrek aan zelfvertrouwen

 • Angst om te falen

 • Angst om succes te hebben

 • Gebrek aan schoolse vaardigheden

 • Gebrek aan doorzettingsvermogen

 • Gebrek aan doelgericht werken

 • Zwak zelfconcept en lage eigendunk

 • Overdreven behoefte aan aandacht

 • Vermijden van verantwoordelijkheid

 • Gevoel van waardeloosheid/laag zelfbeeld

 • Vermijden van competitie

 • Negatieve gedachtepatronen 

Natuurles

Onderwijs

De kenmerken en eigenschappen die vaak samengaan met hoogbegaafdheid brengen met zich mee dat er voor veel hoogbegaafde kinderen een andere vorm van onderwijs nodig is. Omdat hoogbegaafdheid per hoogbegaafd kind weer verschillend is, verschilt ook de ondersteuning die ze nodig hebben. De manier waarop hoogbegaafde kinderen tot uiting komen en of dat positief of negatief is heeft veel te maken met de omgeving waarin het kind zich bevindt. Waar de ene school voor bepaalde hoogbegaafde kinderen geweldig kan zijn, kan het voor een ander hoogbegaafd kind helemaal niet passend zijn.

Het is erg belangrijk om het onderwijs aan te passen aan de behoefte van het hoogbegaafde kind. Dit kan door het onderwijs topdown, compact en verrijkt aan te bieden. Voor dit alles is het belangrijk de dat onderwijs en ondersteuningsbehoefte van hoogbegaafde kinderen goed in kaart wordt gebracht. ShuTeaches kan hierbij zowel de ouders als de school ondersteunen.

Natuurles
Father and Son Playing
School is uit

Peer-groepen

Veel hoogbegaafde kinderen voelen zich anders dan de kinderen om hen heen. In de peergroepen van ShuTeaches proberen we een omgeving te creëren waar ze zich naast intellectueel ook emotioneel, sociaal en creatief kunnen ontwikkelen. 

Het vinden van de juiste peergroep is voor deze kinderen erg belangrijk. Een peergroep zorgt ervoor dat ze kunnen spiegelen aan kinderen die op hen lijken. Zo ontwikkelen ze een gezond zelfbeeld. Bij de peergroepen van ShuTeaches proberen we een veilig klimaat te creëren zodat de kinderen zichzelf en hun hoogbegaafdheid leren accepteren. 

Peergroepen;

Shu's Pioniers 4-6 jaar 

 • Start woensdag 15 mei 2024 (8 sessies)

 • 9.00-11.30

HB Speelmiddag

 Ontdek de maandelijkse HB-speelmiddag bij ShuTeaches! 

Bij ShuTeaches geloven we in het belang van plezier en verbinding. Daarom organiseren we elke maand een speciale speelmiddag voor hoogbegaafde kinderen.

Tijdens deze middag kunnen kinderen genieten van een scala aan activiteiten, van strategische bordspellen tot creatieve puzzels en uitdagende raadsels. Het is de perfecte gelegenheid om gelijkgestemde peers te ontmoeten en samen te spelen! 

Belangrijkste punt: Plezier staat voorop!

Voor slechts €10(excl BTW) per kind kunnen ze deelnemen aan deze onvergetelijke ervaring. Mis het niet!

Eerstvolgende Speelmiddagen;​

 • 26-05-24

 • 23-06-24

Studenten bouwen windmolen
bottom of page