top of page

Remedial teaching is toch bijles?

Bijgewerkt op: 20 nov. 2022

Dit is vaak de eerste vraag die ik krijg als ik over mijn praktijk vertel. U zou denken van wel aangezien het bijna op hetzelfde neer komt. Maar de waarheid is dat in beide manieren van begeleiden toch wel een groot verschil zit.


Bijles.

Bijles is een herhaling van de reeds geboden lessen. Dit noemen we ook wel re-teaching. We herhalen dan ook de stof die een leerling al gehad heeft. Bijlessen zijn vooral gericht op het op korte termijndoelen zoals het voorbereiden op toetsen of het inhalen van een kleine achterstand.

Een bijles traject kan dan ook snel ingezet worden. Na een korte kennismaking kunnen we al vlot starten met de lessen. We herhalen dan de lesstof op het tempo van het kind.


Remedial teaching.

Bij remedial teaching gaan we remediëren. Er is dan sprake van een intensieve en diepgaande begeleiding/ondersteuning. Bij remedial teaching is begeleiding of ondersteuning vaak individueel en gericht op onderwijszorg daarbij gaat het om toepassen van gespecialiseerde technieken, instructieprincipes en benaderingen die uitgaan en gericht zijn op de specifieke ondersteuning die uw kind nodig heeft.


Een remedial teaching traject bij ShuTeaches bestaat na aanmelding uit een intakegesprek, eventueel gevolgd door een aantal onderzoeken/toetsen en observaties. Vervolgens maak ik een handelingsplan en In samenspraak met de ouders/verzorgers bepaal ik de de haalbaarheid van het plan.

Tijdens de uitvoering van het plan hou ik de lijntjes met ouders/verzorgers kort. Na iedere sessie is er dan ook een klein evaluatie moment. Halverwege de handelingsperiode hebben we een evaluatiegesprek waarbij doelen eventueel bijgesteld worden en worden er nieuwe afspraken gemaakt over de voortgang. van het traject.

De remedial teaching trajecten van ShuTeaches kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.


Hoe weet ik wat mijn kind nodig heeft?

Om te weten of uw kind baat heeft bij bijles of remedial teaching, moet u eerst kijken naar waar u kind op vast loopt. Heeft uw kind voldoende aan alleen een steuntje in de rug nodig dan kunt u het beste kiezen voor bijlessen.

Is een steuntje in de rug niet voldoende en heeft u kind behoefte aan meer begeleiding dan is remedial teaching de betere optie.


Kort samengevat er is dus wel degelijk een verschil tussen bijlessen en remedial teaching. Het verschil zit hem vooral in de manier van begeleiden. Bijles is vooral gericht op de inhoud van het de lesstof waarbij de focus bij remedial teaching vooral ligt op wat een kind nodig heeft om vooruitgang te boeken, hoe een kind zich de lesstof eigen maakt en gericht op het leerproces.


ShuTeaches

Bij ShuTeaches kunt u zowel voor bijlessen en remedial teaching terecht. Het behandelingstraject is afhankelijk van de complexiteit van de leerproblematiek en wordt geheel afgestemd op de behoefte en hulpvraag van uw kind. Wilt u weten welke begeleiding het beste bij uw kind past? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.





bottom of page